Kdy převod peněz z dětského penzijka vyžaduje souhlas soudu

Mnozí lidé spoří v penzijním spoření nejen sobě, ale i svým dětem. I na ně se dá totiž smlouva uzavřít a využít příspěvek od státu. Je však třeba počítat i s tím, že převod peněz mezi společnostmi u nezletilého klienta vyžaduje souhlas opatrovnického soudu.

Vydáno: 2. 3. 2023
Kategorie: Spoření
Zdroj: PartnersNews

Měsíční příspěvek k penzijnímu spoření nabízí stát i na smlouvy vedené na nezletilé děti a mládež ve stejné výši jako pro dospělé klienty. Rodiče nebo i babička s dědečkem tak mohou dětem či vnoučatům za spoluúčasti státu spořit v podstatě už od narození.

Dětské penzijní spoření má navíc oproti smlouvě na zletilého i jednu výhodu. Totiž, pokud spoření trvá alespoň deset let, může si střadatel po dosažení zletilosti vybrat až třetinu naspořených peněz bez jakékoli sankce či odebrání příspěvku od státu. Záleží čistě na jeho rozhodnutí.

„Smlouva, a tak i účet u penzijní společnosti je vedený na jméno dítěte či mladistvého a naspořené peníze jsou jeho majetkem, a to i v případě osoby mladší 18 let,“ potvrzuje finanční poradce skupiny Partners David Kučera.

Změna penzijní společnosti u nezletilých vyžaduje souhlas soudu

U smlouvy vedené na nezletilé dítě dochází k určitému specifiku při případném převodu peněz mezi penzijními společnostmi. Naše legislativa podmiňuje tento převod doložením žádosti o výpověď a dále i souhlasným stanoviskem opatrovnického soudu.

„K ukončení smlouvy a nakládání s prostředky nezletilého je vyžadován souhlas příslušného soudu,“ říká ředitelka penzijní společnosti Rentea Lucie Jurníčková.

Stejnou praxi potvrzuje Martin Stehlík z Penzijní společnosti České spořitelny. I podle jeho slov se výpověď a převod naspořených peněz z účtu vedeném na nezletilou osobu nepovažují za běžné úkony, které by mohli za dítě provádět jeho zákonní zástupci bez souhlasu opatrovnického soudu.

„Když odcházíte od nás, požadujeme kromě souhlasu soudu, podepsanou výpověď, žádost o převod a také souhlas společnosti, ke které odcházíte, že ta s přechodem k ní souhlasí,“ doplňuje podmínky Martin Stehlík s tím, že jde opět o zákonem danou povinnost.

U smluv trvajících dobu kratší 60 měsíců společnost po odcházejících klientech požaduje navíc poplatek na úhradu nákladů spojených s převodem peněz ve výši 800 korun.

U podmínky doložení rozhodnutí opatrovnického soudu při převodu naspořených peněz u smluv vedených na nezletilé dítě se rozlišuje, která penzijní společnost je přijímací a která odchozí.

„Pokud je jako přijímací, není potřeba rozhodnutí opatrovnického soudu. Je třeba doložit smlouvu o penzijním spoření, kopii občanského průkazu zákonného zástupce, kopii rodného listu nezletilého účastníka a vyplněný formulář Dodatek návrhu smlouvy,“ vyjmenovává podmínky mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Oproti tomu společnosti, od které účastník peníze převádí, už rozhodnutí opatrovnického soudu jeho zákonný zástupce dokládá. Podle Svobodové v této podmínce sehrává určitou roli výše naspořené částky.

„Pokud jde o převod z Penzijního spoření UNIQA do jiné penzijní společnosti, a naspořená částka je vyšší než průměrná mzda, je třeba doložit rozhodnutí opatrovnického soudu,“ upřesňuje.

V opačném případě, tedy při úspoře nižší, než je aktuální výše průměrné mzdy, pak k převodu postačí doložit formulář žádosti o převod do jiné společnosti s úředně ověřeným podpisem.

Pokud jsou ovšem rodiče nezletilého rozvedeni, pak mu soud přiděluje opatrovníka. A jen ten může za nezletilého o převod, případně výplatu dávky u dané pojišťovny požádat.

Jak dlouho převod trvá

Po doložení veškerých dokumentů nutných pro přechod k jiné penzijní společnosti dochází k zahájení výpovědi. Původní smlouva standardně zaniká k poslednímu dni v měsíci, který následuje po doručení žádosti penzijní společnosti. Uplatňuje se tak výpovědní lhůta v trvání jednoho měsíce, ta začíná běžet prvním dnem následujícím po měsíci doručení výpovědi.

„Při doručení žádosti o ukončení smlouvy a převod prostředků 15. ledna 2023 smlouva zanikne k 28. únoru 2023 a nová smlouva nabude platnosti k 1. březnu 2023,“ ilustruje na příkladu David Kučera. Finanční prostředky ze zaniklé smlouvy by měly být převedeny nejpozději k 31. březnu 2023.

I přes vyšší administrativu spojenou s převodem peněz mezi penzijními společnostmi se dá i úkon vyžadující souhlas opatrovnického soudu zvládnout a neměl by rodiče od dětského penzijka odradit. S výjimkou stavebního spoření jde v podstatě o jediný finanční produkt na tuzemském trhu podporovaný státem.

„Už při měsíční úložce 300 korun zašle stát klientovi dalších 90 korun a při každém navýšení o 100 korun se státní příspěvek zvyšuje o dalších 20 korun až do maximální výše 230 korun za měsíc, což odpovídá úložce tisíc korun za měsíc,“ připomíná David Kučera.

A v horších časech není podle něj problém placení příspěvku buď přerušit, odložit, nebo alespoň snížit. I pro nezletilé klienty přitom platí možnost volby investiční strategie pro zhodnocení naspořených peněz.

Zdroj: iDnes.cz